dijous, 20 de desembre del 2012

no al consorci del fem

Avui a les 13h a l'Ajuntament de Salem s'ha realitzat un Ple extraordinari urgent per aprovar la modificació de l'ordenança fiscal sobre la taxa del fem. El resultat com era d'esperar: els 4 vots del PP a favor i els 3 del  PSOE i BLOC-COMPROMÍS en contra. L'alcalde ha fet una bona explicació -sota el punt de vista del seu partit- sobre la la taxa municipal del fem i la situació del Consorci, que si no passa res demà a Castelló de Rugat on se celebra el Ple de la Mancomunitat, amb la majoria del PP, serà aprovat.

Des del BLOC-COMPROMÍS de Salem hem argumentat les raons per les quals anàvem a votar NO a la nova taxa nunicipal del fem. No ens feia por eixa taxa, sinó al que va lligada: el nou Servei del Consorci a la Mancomunitat. I com hem dit, ens preocupa, i molt, que els nostres veïns i veïnes hagen de pagar pel fem més del doble que en l'actualitat, però ens preocupa, encara més, el cost medioambiental -irreversible- que anem a pagar. Per altre costat, tot aquest muntatge no és més que una altra superestructura del PP per a guanyar diners els de sempre.

Hem fet que s'ajuntara a l'acta aquest document que reflecteix el nostre pronunciament en el Plenari.


             ORDENANÇA  FISCAL  TAXA  FEM  AJUNTAMENT DE SALEM.
 
El col·lectiu del BLOC-COMPROMÍS  a l’Ajuntament de Salem  anem a votar en contra d’esta Ordenança Municipal, no per estar en contra d’esta  Ordenança en sí, sinò,  perquè  pensem que va lligada al  Pla de Tractament de Residus que la Mancomunitat de Municipis de la Vall d’Albaida vol implantar de la mà del Consorci a la nostra comarca; es vol canviar un model de recollida i tractament de residus que hem anat teixint a la comarca durant anys, i que segurament demà divendres 21 de desembre serà aprovat en Ple  de la Mancomunitat amb els vots, únicament, del PP.
Raons per les quals no recolzem el Pla de Residus del Consorci:

1.    La tasca serà la meteixa que s’stà fent en l’actualitat, però el cost econòmic al ciudatà es triplicarà.

2.    El cost mediambiental serà irreparable.

Fent un poc d’història  hem de recordar que la Generalitat  Valenciana hauria de  respectar el Pla de Minimització de la Vall d’Albaida en base a un protocol signat en 2005 entre els màxims dirigents de PP, PSPV i BLOC, on deia que la Vall d’Albaida era “l’única comarca que tenia un Pla de Minimització de Residus“.  En este protocol, al tercer apartat s’especificava que “en l’execució dels plans zonals es respectaran totes les iniciatives que, individualment o a través de Mancomunitats, hagen iniciat els ajuntaments respecte a la implantació d’una gestió adequada dels seus residus dins l’ordenament i el marc legal vigent.
Com hem dit abans, també ens preocupa el cost mediambiental: “a banda de la desproporció dels preus“, el consorci determina una reestructuració dels ecoparcs “que incompleix normes”. En aquest sentit explicava Fran Quesada, conseller de medi Ambient a la mancomunitat i Regidor de l’Ajuntament d’Ontinyent que “els residus, segons el Consorci aniran al gestor autoritzat, en aquest cas l’abocador de la Clariana, quan la pròpia Conselleria va determinar que el dia 31 de desembre de 2012 aquest abocador de residus no perillosos ha de ser clausurat.


                                                           Salem, 20 de desembre del 2012