dimarts, 27 d’abril del 2010

III setmana cultural





Un any més la regidoria de Cultura ha preparat la Setmana Cultural que se centra, sobretot, el 23 d'abril en la festa del Dia del Llibre i el 25 d'abril, en el
Dia de les Llibertats Nacionals del Poble Valencià. Si alguna cosa cal destacar enguany és l'àmplia participació de veïns i veïnes de Salem. N'estem satisfets; l'esforç s'ha vist recompensat. Molt agraïts. I ara pengem el fullet amb la programació que es repartí per les cases del poble.





III SETMANA CULTURAL EN COMMEMORACIÓ DEL 23 D'ABRIL, DIA DEL LLIBRE, I DEL 25 D'ABRIL, DIA DE LES LLIBERTATS DEL POBLE VALENCIÀ.

El 23 d'abril, tradicional dia de Sant Jordi, tan arrelat en la nostra cultura i història -gràcies a la intervenció de Sant Jordi, diuen les llegendes, que Jaume I conquistà València i més tard Alcoi fou incorporada al Regne de València-, en l'actualitat i des de l'any 1995 ha passat a ser Dia Mundial del Llibre gràcies a la UNESCO. Pensem que una bona evolució doncs, perquè si Sant Jordi representà, en el seu moment, la força divina militar que feu guanyar terres i bens als antics monarques de la Corona d'Aragó, avui en dia representa la força de la cultura que mitjançant els llibres ens fa créixer interiorment i ser més lliures i més cults, alhora que més tolerants i respectuosos amb el món que ens envolta.

Però, per què el 23 d'abril i no un altre dia? Doncs corria l'any 1926 quan un editor i escriptor valencià, Vicent Clavel Andrés, establert a Barcelona, va proposar a la Cambra Oficial del Llibre de Barcelona celebrar una festa en commemoració del naixement de Miguel de Cervantes(1547-1616). La data proposada fou el 7 d'octubre i el Govern Espanyol presidit per Miguel Primo de Ribera la va acceptar. Aleshores fou el rei Alfons XIII qui va signar el Reial Decret, quedant instituïda la Fiesta del Libro Español. Poc després, el 1930 es va traslladar la data al 23 d'abril, dia de la mort de Cervantes. I casualitats de la vida, un 23 d'abril del calendari julià, que no gregorià i actual, va morir William ShaKespeare(1564-1616), el més gran escriptor en llengua anglesa. I altra casualitat, si més no, el 23 d'abril de 1981 moria un dels escriptors més importants en llengua catalana Josep Pla (1897-1981). Tres motius més que suficients per commemorar el Dia 23 d'abril com el dia Mundial del Llibre.

Modestament, nosaltres ací a Salem també volem formar part d'aqueixa gran família que creu en els llibres com a eines de cultura i educació, instruments imprescindibles per conformar un món millor, i és per això que cada any celebrem la Setmana Cultural al voltant del 23 d'abril. Però la cultura implica reivindicació i per tant sempre incloem i commemorem en aquesta Setmana una altra efemèride inoblidable i de trista memòria per als valencians i valencianes; ja sabeu allò de “Quan el mal ve d'Almansa a tots alcança”, dita popular que ens recorda la Batalla d'Almansa, la pèrdua dels Furs i l'extermini d'un poble, el Regne de València: 25 d'abril, Dia de les Llibertats Nacionals del Poble Valencià -avui en dia declarat Dia de les Corts Valencianes- Hem de recuperar la memòria històrica doncs, qui perd els orígens perd la identitat.

I ja sabeu, una bona excusa per dir-li a aquella persona que estimes -marit, muller, amic, amiga, pare, mare, etc- “gràcies” amb el millor regal: un llibre i una rosa.




PROGRAMACIÓ DE LA III SETMANA CULTURAL- 2010.

Dimarts 20 d’abril
Excursió a Gandia per a les dones de Salem, visita al Cdt de l’Alqueria del Duc.

Eixida a les 10:30 hores des de l’Era.
11:00 a 13:30 hores.- Visita port i Platja de Gandia
13:30 hores.- Visita al Cdt de l’Alqueria del Duc
14:00 hores.- Dinar al Cdt de l’Alqueria del Duc
17:30 hores.- Tornada a casa


Dimecres 21 d’abril
15:00 hores.-Taller “Som diferents” presentat per Francés i Mora, Almudena
Lloc: Plaça del rei en Jaume I.
19:00 hores.- Inauguració de l’exposició: Poesia visual “Homenatge a Joan Brossa”
A càrrec de Pedro Avilés Rosique
Lloc: Aules polivalents
Estarà oberta fins al 25 d’abril en horari de vesprada.


Dijous 22 d’abril
18:00 hores.- Contacontes “Musiqueries” presentat per Dani Miquel
Lloc: Escoleta Pau i Micalet.


Divendres 23 d'abril “Dia del Llibre”

20:00 hores.- Inauguració del Centre Cultural Tirant lo Blanc i presentació del llibre Lennon i
Annna a càrrec de l'escriptor Vicent Borràs.
Al finalitzar hi haurà un vi d’honor per als tots els assistents.



Dissabte 24 d’abril
11:00hores.- Taller dedicat als xiquets i xiquetes: “Juguem a ser pintors abstractes”. Lloc: Plaça del rei en Jaume I.
19:30hores.- Cinema per a tots els públics a l’Auditori: Avatar.


Diumenge 25 d’abril “Dia de les Llibertats del Poble Valencià”

19:00 hores.- Teatre d’adults a càrrec del grup Auca 21 que posaran en escena el muntatge:
“Parelles de fet, de fet parelles”.


Dissabte 1 de maig “ Obrim les portes de la Vall 2010”

Ruta per la Foia de Salem. Visita guiada a l’Església Parroquial de Sant Miquel Arcàngel, després anirem a visitar la Font d’Elca, la zona recreativa, la bassa d’Elca, la Font del Cantal i el Molí Salem, entre altres.

Finalitzada la visita guiada hi haurà un refrigeri per a tos els assistents a la Plaça Rei en Jaume I.
Cal dur calçat adequat i roba còmoda per a caminar.


AJUNTAMENT DE SALEM.
Regiduria de Cultura, Festes, Tradicions i Patrimoni.