dissabte, 4 d’abril del 2009

mortificacions de setmana santa


No seré jo qui malbarate el temps escrivint cap línia amb banalitats, vulgaritats, insults i altres improperis contra el pacte PSE(PSOE) i PP al País Basc. I no ho faré per educació i respecte, així de senzill, cosa que, segons pareix, alguns/es no en saben massa, fins i tot amb càrrec públic. I si fem un mínim esforç de memòria, simplement retrocedint una pàgina en aquest blog, trobarem alguns comentaris ben substanciosos de gent addicta al dos grans partits nacionals espanyols que, a hores d’ara, és de suposar, deuen estar mortificant-se –i mai millor dit perquè acabem d’entrar en Setmana Santa- per aquest pacte que consideraran, en la intimitat, “anti natura”, com consideraren en el seu dia la moció de censura a Salem, salvant, si més no, la immensitat de distància entre un cas i l’altre, naturalment, i sense cap ànim de comparar res, sinó, més bé, des de la humilitat i la insignificança amb que s’hi presentava el cas de Salem .

No seré jo qui vulga justificar, com ho està fent tota la premsa nacional, aquest pacte que sols té com a finalitat fer-li mal al nacionalisme basc en favor del nacionalisme espanyol. Doctores tiene la iglesia, diuen els castellans, que ja s’encarregaran de fer bo el que suposadament s’hi fa amb “no massa bones intencions”. Per què no? Deuen pensar alguns, entre els quals m’incloc. Ja està bé! Tota la vida governant el PNV, com si tingueren l’exclusivitat. Un canvi d’aire i noves cares sempre va de gust. Sense anar més lluny, i per comparar-ho i apropar-ho ací, al nostre terreny, ara, que també s’hi commemora els trenta anys d’ajuntaments democràtics -3 d’abril de 1979-, s’està elogiant aquells alcaldes que porten 30 anys en el càrrec, crec que al País Valencià en són set. Sincerament, el que se’ls hauria de dir és que ja està bé, que se’n vagen a casa, que per culpa d’ells i dels seus respectius partits -PSOE i PP- la gent jove no té accés a la política, fins i tot la veuen com una cosa viciada, rància i sense futur.

No seré jo qui pense que el PSE(PSOE) i el PP ho estan fent bé a Euskadi, però vull creure’m que açò d’apartar els nacionalistes bascos del poder ho fan amb bones intencions. Igual de bones que quan a Catalunya el tripartit, per obra i gràcia d’Esquerra(ERC) li llevà el poder a la sempiterna Convergència. Clar que sí! I ara s’estan veient els resultats, i tant que s’estan veient: La dura crisi econòmica i les dificultats que experimenten les negociacions sobre el finançament autonòmic estan passant factura, perquè el PSC, malgrat tot PSOE, (i amb aquest totes les seves sucursals) ja han establert quins són els límits en la transformació de l’Estat: estat centralitzat, però “de izquierdas”, el pitjor de tot açò és que ho està pagant els d’Esquerra, i Catalunya.

No seré jo qui diga que tot açò em ve de nou. Els valencians ja sabem com se les gasten aquesta gent; és més, el País Valencià fou, en el seu dia i de les mans del PSOE, i després amb les del PP, un laboratori de proves, i com els resultats foren satisfactoris, doncs, ara, amb més càrrega de maquillatge, s’aplica a la resta de nacionalitats històriques. La finalitat està ben clara, no cal més que observar com estem ací: morts i soterrats, però, això sí, amb una llosa de marbre del car i de tant en tant venen a posar-nos floretes. I tan contents!